whatsapp danışma hattı
(0542) 223 56 38

Yeniköy Tıp Merkezi

Ana Sayfa  |  Poliklinik ve Birimlerimiz  |  Doktorlarımız  |  Medikal Yazılar  |  Anlaşmalı Kurumlar  |  Randevu - İletişim

Check-Up

50 yaşın üzerindeki herkesin düzenli olarak check-up yaptırmasını öneriyoruz.

Devamı

Mamografi

Yeniköy Tıp Merkezi'nde Mamografi yaptırmak çok kolay.

Devamı

Fizik Tedavi

Yeniköy Tıp Merkezi en yeni teknoloji ile fizik tedavi hizmeti vermektedir.

Devamı

Ağız ve Diş Sağlığı

Rutin kontrollerle sağlıklı ve mutlu gülüşlere sahip olabilirsiniz.

Devamı

Hasta Hakları

Yeniköy Tıp Merkezi'nde tedavi olmaya başlamadan önce haklarınızı öğrenin.

Devamı

Panik Bozukluğu

Dr. Sezer Sönmez

Psikiyatri Uzmanı

 

 

Tanımı

Panik bozukluğunda görülen panik ataklar için aşağıdaki belirtilerden en az dördünün (ya da daha fazlasının), ani olarak başladığı ve 10 dakika içinde en yüksek düzeyine ulaştığı, yoğun bir korku ya da rahatsızlık döneminin olması gerekmektedir.

1. Çarpıntı, kalp atımlarının hissedilmesi, kalp atım hızında artma olması,

2. Terleme,

3. Titreme ya da sarsılma,

4. Nefes darlığı ya da boğulma hissi,

5. Soluk kesilmesi,

6. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkııntı hissi,

7. Bulantı ya da karın ağrısı,

8. Baş dönmesi, dengesizlik, sersemlik hissi ya da bayılacakmış gibi olma,

9. Çevre değişiyor veya kendi değişiyor gibi hissetme

10. Kontrolünü kaybedeceği yada çıldıracağı korkusu,

11. Ölüm korkusu,

12.Uyuşma ya da karıncalanmalar,

13. Üşüme ya da ateş basmaları.

Görülme Sıklığı ve Tetikçileri

Panik bozukluğu, toplumda sık görülen bir psikiyatrik bozukluktur ve yaşam boyu yaygınlık oranı %1.5-3 olarak bilinmektedir. Ortalama başlangıç yaşı 26.6 olup,kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 2-3 kat daha fazladır.

Panik bozukluğunun gelişiminin öncesinde stresli yaşam olayları görülebilmektedir. Bu konuda yapılan bir araştırmada, olguların yaklaşık 2/3’ünde, hastalığın başlamasından önceki 6 ay içinde stresli yaşam olaylarının mevcut olduğu belirlenmiştir. Bu olaylar görülmesıklığı dikkate alınarak şu şekilde sıralanmıştır: Sevilen bir kişiden ayrılma ya da ayrılma tehditi yaşama, iş değiştirme,gebelik, göç, evlilik, okuldan mezun olma, yakın bir kişinin ölümü, fiziksel hastalık.

Eşlik Eden Hastalıklar

Panik bozukluğu hastalarının %50-65’ine agorafobi eşlik etmektedir.Agorafobi, panik atak veya benzeri belirtilerin ortaya çıkması durumunda, kaçınmanın zor olacağı,yardımın ulaşabilir olmayacağı bir yer veya durumda bulunmakla ilgili duyulan anksiyetedir ve korkulan yer ya da durumlardan belirgin kaçınma davranışı sergilenmesine yol açar.

Panik bozukluğuna, diğer psikiyatrik bozuklukların (agorafobi, depresyon, diğer anksiyete bozuklukları, alkol bağımlılığı) eşlik etmesi yaşam kalitesini bozmakta ve sosyal yaşamı olumsuz olarak etkilemektedir.Özellikle beklenti anksiyetesi ve kaçınma davranışları sebebiyle, hastaların işlevselliklerinde belirgin derecede bozulma görülebilmektedir.

Neden Olduğu Davranış Değişiklikleri

Panik bozukluğu hastaları yaşadıkları durumu acıklayamadıkları, nedensel zincirde yerini belirleyemedikleri icin yoğun anksiyetelerini bastırmak amacı ile başta davranış değişikleri olmak uzere turlu yollara başvurmaktadırlar.

Panik ataklarının olası tehlikeli sonucları ve yeni atakların olabileceğine dair yoğun bir endişe ve kaygı hali uyumu bozucu ceşitli davranışlara yol acabilmektedir. Ataklara neden olabileceğini duşundukleri etkinliklerden, yiyecek ve iceceklerden vazgecebilirler. Ataklara karşı onlem aldıklarını duşunerek evden cıkarken alkol, madde, ilac kullanabilirler.Panik bozukluğu hastaları ceşitli ilac ve maddelere karşı duyarlı olduklarından bu hastaların coğu yan etki yaşayabileceklerini duşunerek ilac prospektuslerini dikkatli bir bicimde okumakta; potansiyel tehlikelerine karşı ilac almayı reddetmekte ve ilac almaktan kacınmaktadır.

Panik bozukluğu kişilik değişikliklerine neden olabilmekte hastalar hastalık oncesi cok dışa donuk, bağımsız ve aktif olmalarına karşın panik bozukluğundan sonra bağımlı, pasif,sorumluluk almayan, diğer insanlardan yoğun istekleri ve beklentileri olan, sosyal faaliyet vearkadaşlarından kacınan duruma gelebilmektedir. Bu değişiklikler uygulanan tedavilerle onemli ölçüde düzelebilmektedir

Kaynak: Kaplan and Sadock's Comprehensive Textbook of Psychiatry sekizinci baskı

 




Poliklinik ve Birimlerimiz  |  Doktorlarımız  |  Medikal Yazılar  |  Anlaşmalı Kurumlar  |  Randevu - İletişim

KVKK - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© 2008 Yeniköy Tıp Merkezi

Köybaşı Cad. Mübaşir Sok. No:2 Yeniköy Sarıyer / İstanbul

444 10 97

Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı sağlık amaçlı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin yada konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği, asla kişisel teşhis yada tedavi yönetiminin seçimi için değerlendirilmemelidir.



   

Tasarım ve Geliştirme

serdarcamlica.com