whatsapp danışma hattı
(0542) 223 56 38

Yeniköy Tıp Merkezi

Ana Sayfa  |  Poliklinik ve Birimlerimiz  |  Doktorlarımız  |  Medikal Yazılar  |  Anlaşmalı Kurumlar  |  Randevu - İletişim

Check-Up

50 yaşın üzerindeki herkesin düzenli olarak check-up yaptırmasını öneriyoruz.

Devamı

Mamografi

Yeniköy Tıp Merkezi'nde Mamografi yaptırmak çok kolay.

Devamı

Fizik Tedavi

Yeniköy Tıp Merkezi en yeni teknoloji ile fizik tedavi hizmeti vermektedir.

Devamı

Ağız ve Diş Sağlığı

Rutin kontrollerle sağlıklı ve mutlu gülüşlere sahip olabilirsiniz.

Devamı

Hasta Hakları

Yeniköy Tıp Merkezi'nde tedavi olmaya başlamadan önce haklarınızı öğrenin.

Devamı

Baş Boyun Kanserleri

Op. Dr. Ziya Altıparmak

Kanser Nedir : kötü huylu tümörlere verilen genel bir isimlendirme olup günümüzde insan ölümlerinde ikinci sıraya yerleşmiştir. Baş boyun bölgesi kanserleri oldukça yaygındır. Tüm vücut kanserleri içinde önemli bir yer tutar

Kansere Neler Sebep Olur : Deri tümörleri güneşe maruz kalma ile ilgilidir.Diğer baş boyun kanserleri,sigara içilmesi,tütün çiğnenmesi,alkolizm,kötü beslenme sebepler arasındadır.Nasofarinks kanseri gibi bazı kanserler de Epstein-Barr virusu gibi özel faktörlerle ilişkisi vardır.Baş boyun kanserleri erkeklerde ve elli yaşın üstünde daha sık görülür.

Baş boyun kanserlerinin önemli bir kısmı oldukça iyi bilinen nedenlerle oluştuğundan önlenebilmeleri mümkündür. TÜTÜN BİLİNEN NEDENLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR.En önemlisi hastalık erken tanındığında mevcut tedavi imkanlarıyla son derece yüksek yaşam oranları sağlanmaktadır.Geç tanınan hastalıkta hastanın yaşam şansı azalmakta ve daha ağır tedavi yöntemleri gerekmektedir. Baş boyun kanserleri bulunduğu yere göre adlandırılır.

A) Deri kanseleri

B) Dudak ağız boşluğu kanserleri

C) Larinks(gırtlak) kanserleri

D) Tükrük bezi kanserleri

E) Burun sinüs kanserleri

F) Orofarinks kanserleri

G) Nasofarinks kanserleri

H) Hipofarinks kaserleri

K) Tiroid kanserleri

J) Boyun kitleleri

Boyun kanserlerini başlangıçta teşhis edebilmeliyiz. Tedavideki başarı tamamen erken tanıya bağlıdır.Yaşamın kurtulması erken tanımla olur.Erken tanı için hastanın hekime zamanında müracaatı gerekir.Bizde hastalarımızı bilgilendirmek amacıyla boyun kanserlerindeki bulgulardan kısaca bahsedeceğiz

UYARICI BELİRTİLERİ NELERDİR..

BOYUNDA ŞİŞLİK : Boyunda iki haftadan uzun sürede geçmeyen şişlikler kısa süre içerisinde uzman doktora gösterilmelidir.

Her şişlik kanser anlamına gelmez ancak onun kararını uzman hekime bırakmak geç kalmamak gerekir.Şişlikler lenf kanserlerinin ,kan kanserlerinin ilk belirtileridir
şişlikler.Kötü huylu olanları devamlı büyüme eğilimindedir.

SES KISIKLIĞI : Gırtlak kanserlerinin bir çoğunda ilk belirti ses kısıklığıdır. İki haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka bir K.B.B uzmanına muayene olmalısınız.İşi şansa bırakıp risk almmalısınız.

DUDAKTA BÜYÜME : Dudak ve dil kanserleri daima geçmeyen yara ve şişlikle başlar.Bu yaralar enfekte olmadığı iltihaplanmadığı sürece ağrısızdır. Yara ve şişlikle birlikte boyunda bir kitlenin olması anlamlıdır.Bu durum KBB uzmanı tarafından değerlendirilir gerekirse biopsi ile durum aydınlatılır.

KANAMA : Çok nadiren de olsa kulak burun boğaz akciğer tümörleri kanamaya sebep olabilir.

YUTMA PROBLEMLERİ : Boğaz ve yemek borusu kanserleri: Katı gıdaların bazen de sıvı gıdaların yutulmasını zorlaştırır.Endoskopik muayeneyle durum aydınlatılır. Yutkunma esnasında kulak etrafında oluşan ağrılar boğazda büyüyen tümöre yada enfeksiyona bağlı olabilir.Böyle bir şikayet ses kısıklığı,boyunda şişlik yutma güçlüğü gibi bulguların bir bölgede dağılımı da göz önüne alındığında çoğu zaman özel tedavi ekibi gerektirir.

Kulak burun boğaz ,radyoterapi ,medical uzmanların yanında plastic cerrahi uzman da olmalıdır.

Yukarıda ki belirtilerin tamamı kanser anlamına kesinlikle gelmemektedir .Bu yazı hastalarımızın daha dikkatli olması için bilgilendirmek niyetiyle hazırlanmış sizlere sunulmuştur.Tıbbi kontrollerinizi arada olması durumunda anlam kazanabilir.Baş boyun KBB uzmanınca değerlendirilmelidir.

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE TEDAVİ

A) Erken(T1 T2) lezyonlarda radyoterapi ve cerrahi terapi aynı derecede etkindir.Bunların hangisinin seçileceği aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurularak yapılır.

1) Fonksiyonel güzel görünüm:Örneğin radyoterapi daha iyi kozmotik sonuç verir ayrıca kanser ses teller ile ilgiliyse sesin muafazasına yardımcı olur.

2) Hastanın tıbbı genel durumu:Bunda cerrahi radyoterapinin hastaya getireceği fayda zarar ile hastanın uyumu göz önüne alınır.

3) Hastanın kesin tedavi ihtimali: Bazen cerrahi bazende radyoterapi hastalığın önlenmesinde avantajlıdır.

4) Lezyonun yeri cerrahi imkan verip vermediği.

5) Tedavi süresi:Cerrahi tedavi daha kısa sürede tamamlanır.

6) Hastanın tercihi

B) İleri lezyonlar (T3T4) ileri lezyonlar çoğu kez kür sağlamak için cerrah ve radyoterapi kombinasyonu gereklidir.Cerrahi sadece gros hastalığa yöneliktir.Mikroskopik hastalığı kapsamaz.Radyoyerapi mikroskopik hastalığı iyileştirmesine rağmen geniş kitlelerde başarısız olmaktadır.
 

.



Poliklinik ve Birimlerimiz  |  Doktorlarımız  |  Medikal Yazılar  |  Anlaşmalı Kurumlar  |  Randevu - İletişim

KVKK - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© 2008 Yeniköy Tıp Merkezi

Köybaşı Cad. Mübaşir Sok. No:2 Yeniköy Sarıyer / İstanbul

444 10 97

Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı sağlık amaçlı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin yada konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği, asla kişisel teşhis yada tedavi yönetiminin seçimi için değerlendirilmemelidir.



   

Tasarım ve Geliştirme

serdarcamlica.com